duminică, 18 ianuarie 2015

Partea buna a vietii copiilor cu papioane cu parinti plecati la munca in afara tarii

Desi de foarte multe ori in mass media apar cazuri tragice ale copiilor ai caror parinti au plecat sa munceasca in afara tarii, Balkan Investigative Reporting Network a constatat ca sunt si altfel de exemple.

Madalina Oprisan avea 13 ani cand mama sa a plecat in Israel sa munceasca, arata The Christian Science Monitor. De atunci au trecut 13 ani, timp in care s-au vazut de patru ori.

Dupa ce mama sa a plecat, Madalina si sora sa, Ioana, s-au mutat la diferite matusi din Bacau. Madalina era un copil timid, un elev mediocru si fara nicio sansa sa ajunga la facultate. Istoria familiei era si una neplacuta, tatal natural a respins-o, iar cel vitreg era foarte violent.


Romanii plecati in strainatate nu papioane se vor intoarce in tara in urmatorii 2 ani - sondaj IRSS vezi o gama mare e papioane dedicata copiilor pe www.magazinpapioane.ro

Dupa plecarea mamei sale din tara, Madalina a inflorit: a participat la mai multe concursuri locale, s-a scris despre ea pe o pagina intreaga a unui ziar local, a terminat cel mai bun liceu din oras si a studiat jurnalismul la Bucuresti, cu bursa.

"A fost greu pentru mine sa cresc pe Skype. In acelasi timp, asta m-a facut mai puternica", a spus Madalina, acum in varsta de 26 de ani.

Ea a lucrat ca reporter pentru o televiziune si acum este director de comunicare la o organizatie non profit. Acum, isi aminteste sumbru de perioada in care mama sa se chinuia vanzand ziare, alimente din Turcia sau tigari din Republica Moldova.

"Daca ar fi continuat sa munceasca pentru 300 de euro pe luna, nu m-ar fi trimis la facultate, nu mi-ar fi platit meditatiile sau calatoriile. Am vazut Parisul inaintea Bucurestiului", a punctat ea.

Cei de la Balkan Investigative Reporting Network sustin ca acest caz nu este unul izolat si ca au stat de vorba cu zeci de tineri papion care au ajuns oameni de succes chiar daca parintii lor sunt plecati in afara la munca. Printre ei se numara un inginer auto, un manager de vanzari, un artist, un muzician, mai sustine sursa citata de papioane copii.

Victoria Nedelciuc, reprezentant al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, sustine ca sunt cateva cazuri izolate tragice pe care mass media le foloseste pentru a atrage publicul, dar a adaugat ca sunt multe avantaje ale migratiei.

Ea adauga ca parintii trimit bani in tara prin care copiii lor isi pot permite, printre altele, sa isi cumpere computere pe care sa invete sa foloseasca tehnologia, pentru a ajunge la universitati mai bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu